24-uurs wonen

Stichting IJsselmonde-Oost beschikt over 2 woonvoorzieningen met 24-uurs begeleiding voor mensen met een verstandelijke beperking. De Bun in Ridderkerk en Meliom in Barendrecht.

Hoe zijn de woonvoorzieningen ingedeeld?

Beide woonvoorzieningen hebben 4 groepen. Als je in De Bun of Meliom komt wonen, wordt er samen met jou gekeken welke groep het best bij je past. Je hebt een eigen zit-/slaapkamer en voor elke groep is er een grote gezamenlijke woonkamer. Daar eet je met elkaar en kun je bijvoorbeeld spelletjes doen of tv-kijken. Als je dat fijner vindt, kun je ook op je eigen kamer eten. De woonvoorzieningen hebben elk een grote gezamenlijke tuin.

Welke begeleiding krijg je?

Per groep zijn er een aantal vaste begeleiders, die afwisselend overdag en ’s avonds aanwezig zijn. Je hebt altijd één persoonlijk begeleider, met wie je samen bespreekt wat er goed en minder goed gaat, aan welke doelen je werkt en hoe en welke ondersteuning je krijgt. ’s Nachts is er altijd één begeleider aanwezig, bij wie je kunt aankloppen als dat nodig is.

Ondersteuning bij het ouder worden

In Meliom wonen een aantal cliënten die al wat ouder zijn. Voor hen is het fijn om in een vertrouwde omgeving te kunnen blijven wonen. Meliom heeft speciale voorzieningen die dat mogelijk maken, zoals aangepaste sanitaire voorzieningen en een tilhulpmiddel. Ook heeft Meliom een lift en is de voorziening rolstoeltoegankelijk. Verder heeft een aantal van onze begeleiders een verpleegkundig of verzorgend diploma.

Wat doe je in je vrije tijd?

In je vrije tijd kun je doen wat je leuk vindt. Als dat kan, doe je dat zoveel mogelijk zelf of met mensen uit je omgeving. Maar ook vanuit de woonvoorziening kun je deelnemen aan verschillende externe activiteiten, zoals dansen en zwemmen of een cursus volgen via de avondschool. Er zijn ook vrijwilligers die regelmatig leuke dingen met de cliënten doen, zoals koken, winkelen en naar de manege.

Werken en dagbesteding

De meeste cliënten van de woonvoorzieningen gaan doordeweeks naar de sociale werkvoorziening of dagbesteding, bijvoorbeeld naar onze eigen dagbesteding; Lavendel of Work4You. Soms ga je voor dagbesteding naar een andere organisatie. Met je persoonlijk begeleider bespreek je welke dagbesteding bij jou past, wat je wil doen en hoe vaak. Dat verschilt per persoon.