Waar komt IJsselmonde-Oost vandaan?

Bij het horen van ‘De Bun’ en ‘Meliom´ gaat bij de meeste mensen in de regio wel een lampje branden. Maar de naam ‘IJsselmonde-Oost’ is wat minder bekend. Dat heeft te maken met de geschiedenis van de stichting.

Hoe is de stichting ontstaan? En waar komt de naam ‘IJsselmonde-Oost’ eigenlijk vandaan?

1967: de eerste woonvoorziening
De geschiedenis van stichting IJsselmonde-Oost gaat terug tot 1967: toen werd de stichting opgericht. Vijf jaar later openden we in Barendrecht onze eerste woonvoorziening: Meliom. Toen nog noemden we dat een ‘gezinsvervangend tehuis’. Al gauw kwam er nog een woonvoorziening bij: De Bun in Ridderkerk. Veel mensen kennen ons dan ook van die woonvoorzieningen. Maar allebei vallen ze dus onder stichting IJsselmonde-Oost.

Groei: kleinschalig wonen en ondersteuning thuis
IJsselmonde-Oost is in de loop der tijd flink gegroeid. Waren er eerst alleen de twee grotere woonvoorzieningen Meliom en De Bun, inmiddels kun je bij ons ook kleinschalig wonen, met twee of drie anderen. Daarnaast bieden we ondersteuning bij mensen thuis; of je nu zelfstandig woont of bij je ouders. Bij IJsselmonde-Oost werken 130 medewerkers, die samen ongeveer 120 cliënten ondersteunen.

Waarom de naam?
De naam IJsselmonde-Oost is een verwijzing naar het topografisch gebied waarin we werken. IJsselmonde is een streek in Zuid-Holland. Het gebied ligt tussen de rivieren de Oude en Nieuwe Maas en de Noord. Barendrecht en Ridderkerk liggen beide in het oostelijke deel van IJsselmonde. Vandaar de naam ‘IJsselmonde-Oost’.

Nog altijd dezelfde benadering
Hoewel onze organisatie en het aantal woonmogelijkheden zijn gegroeid, is onze benadering nog altijd hetzelfde. Onze medewerkers zijn betrokken en kiezen voor een persoonlijke aanpak. De sfeer is warm en vertrouwd, zowel in de woonvoorzieningen als op kantoor. En de lijnen zijn kort. Tussen medewerkers en cliënten, maar ook tussen medewerkers onderling. Iedereen kent elkaar. Dat zorgt ervoor dat we iedere cliënt de ondersteuning bieden die bij hem of haar past.